Review Tarot of the Sidhe

Het voelt nog wat onwennig… Het toetsenbord is nog wat stroef… maar na een lange stilte ben ik weer toe aan bloggen. De lente bracht een frisse wind in mijn leven waardoor ik weer wat ruimte heb, niet alleen praktisch maar ook mentaal.

Om er leuk in te vliegen wil ik jullie laten kennismaken met een deck die sinds enkele maanden mijn vast deck is, De Tarot of the Sidhe. Dit deck is op korte tijd mijn rots in de tarot-branding geworden. Aanvankelijk was dit deck absoluut mijn keus niet. Ik had al vaak afbeeldingen van gezien en ik vond het best wel een lelijk deck. Eentje waarvan ik voor mijzelf had uitgemaakt dat ik het nooit zou kopen. Dit was buiten mijn kleine maar o zo eigenzinnige Isua schedel gerekend. Toen deze in mijn leven kwam heeft zij wel het één en ander naar haar hand (of laat ik zeggen schedel 🙂 ) gezet. Ik heb het met enige twijfel aangekocht en tot mijn grote verrassing was ik er helemaal weg van.

Kleine opmerking tussendoor, je zal op regelmatige tijdstip kristallen schedels zien voorbijkomen. Het is de bedoeling om met de tijd ook hierover te bloggen. Wordt zeker vervolgd!

IMG_0413.JPG

Tarot of the Sidhe

Deze tarot is van de hand van Emily Carding en werd in 2010 uitgegeven via Schiffer Publishing. Emily, auteur en kunstenares uit Cornwall (UK) houdt zich al jaren bezig met de Sidhe (Shee uitgesproken). Dit zijn natuurfeeën uit de Keltische folklore. Bij het woord fee krijg je al snel een beeld van een zeemzoet, lieftallig wezentje met zilveren vleugels. Maar dit ligt mijlenver van wat hier bedoeld wordt. De Sidhe zijn, zo zegt zij in haar boek, eerder ruwe elementaire energieën uit onze natuur waarmee wij kunnen werken of communiceren.

The deck itself

Schiffer Publishing heeft alvast een erg kwalitatief deck op de markt gebracht. De kaarten

IMG_0808
A hero stands against the odds, her flaming sword raised to the gods, and when they hear her battle cry, the sorry cowards will surely fly…

zijn van stevige kwaliteit. De eerder glossy finish is wel iets waar je voor moet zijn. De kaarten zelf zijn redelijk breed en kunnen daardoor soms wat moeilijker te hanteren zijn voor kleinere handen.  Het meegeleverd doosje is stevig en kan dan ook gebruikt worden voor de permanente huisvesting van het deck. Zelf gebruik ik een zakje van Baba Studio’s die er prachtig bij past.

In het doosje wordt ook een Engelstalig LWB meegeleverd. Het is zeker en vast de moeite om het te lezen. Er is bij elke kaart uit de Grote Arcana twee bladzijden voorzien met uitleg over de kaart, kernwoorden en uitleg van artistieke elementen in de kaarten. Bij de kleine Arcana wordt telkens een versje voorzien om in de sfeer van de kaart te komen samen met de kernwoorden. Een voorbeeldje hiervan vind je op de kaart hiernaast.

Structuur

IMG_0804

Het deck volgt dezelfde structuur als een klassieke tarot en telt 78 kaarten. Bijna alle kaarten uit de Grote Arcana zijn genoemd zoals gebruikelijk in RWS of TdM.  Enkel de kaarten De Duivel en De Hogepriesteress zijn hernoemd naar Pan en The Elder.

De kleine arcana telt 4 series van 10 kaarten met bijkomend telkens 4 hofkaarten. Hierin zijn de elementen wel hernoemd naar Dancer (bekers), Dreamer (zwaarden), Warrior (staven) en Maker (pentakels).

IMG_0805

De hofkaarten (voor mij nog steeds een knelpunt in een legging) zijn leuk opgevat omdat zij uitgaan van een gave die telkens onderaan de kaart vermeld wordt. Samen met de afbeelding helpt dit om de kaart beter te begrijpen. Zo is Dancer Prince (ridder van zwaarden) de gave van passie en Maker Queen (Koningin van pentakels) de gave van healing en dingen met overvloed delen.

IMG_0803

Hiermee stopt de vergelijking met een RWS of een TdM. Dit deck is zeker en vast geen clone. De artistieke invulling en hiermee ook de feel en betekenis van de kaarten zijn door Carding helemaal eigen ingevuld. In de LWB vertelt zij hoe de kaarten zijn ontstaan uit meditatie. De tekeningen kwamen op zonder dat zij vooraf plande welke kaart er zou worden getekend. Het is pas achteraf dat het voor haar duidelijk werd waar haar tekening voor diende. Dit voel je ook echt wel als je het deck bestudeerd. Ondanks dat het artistiek is, is de tekening helemaal niet artistiek bedoeld bij aanvang. De tekeningen dienen om een bepaalde energie op te roepen in jezelf. Geen element in de kaart is teveel of misplaatst. Alle details in de kaarten helpen om de kaarten te voelen tot het diepste van jezelf. Het is geen lieflijk deck (wat je misschien zou verwachten bij het thema), het is pure natuurlijke energie. En hoe mooi moeder natuur ook is, ze kan ook heel hard en rauw zijn. En zo zijn de kaarten ook opgevat.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn kristallen schedels dit deck gekozen hebben om (samen met runen stenen) met mij te communiceren. Ook zij zijn pure energie uit het diepste van onze aardkorst.

Likes and dislikes

Zoals reeds gezegd is het deck ver van lieflijk. Ik moet al dieper graven in mijn deck om echt mooie kaarten te vinden. De zon en de ster vind ik prachtig.  De Zon-kaart nodigt je uit om mee deel te nemen aan een vreugdedans. De Sidhe op de kaart kijkt je heel letterlijk aan en rijkt jou haar hand uit. In de ogen van de Sterkaart zink je letterlijk en figuurlijk weg. Je ziet het niet zo op de foto maar op één of andere manier is er een spiegelend effect in die ogen waardoor je eigenlijk het gevoel krijgt dat je gespiegeld wordt in deze kaart. Heel bijzonder.

IMG_0807.JPG

Er zijn ook best wel heftige kaarten, deze zijn vooral te vinden in de Dreamer-reeks (zwaarden):

IMG_0806.JPG

Maar toch voelt het deck heel evenwichtig aan. Het doet wat het hoort te doen. Een gevoel uit het diepste van jezelf of uit het diepste van de cosmos oproepen zonder tierlantijntjes.

Hierdoor voelt het deck vaak heel direct -in your face- aan. Een beetje zoals The Wild Unknown tarot. Toch is het vaak leesbaarder dan deze laatste omdat de tekeningen heel erg spreken. Terwijl de The Wild Unknown meer steunt op symboliek in de natuur.

Modified or not

IMG_0309Wie mij kent weet dat ik tarot decks soms aanpas: randen afsnijden, randen kleuren,… Meestal omdat ik een hekel heb aan bepaalde omrandingen van kaarten. Ik vind vaak dat randen de energie van kaarten versmacht. In dit deck vond ik de zwarte randen wel ok. Vooral ook omdat er bepaalde teksten in staan. Wat ik wel gedaan heb is de randen zwart ingekleurd om een mooier homogeen effect te verkrijgen.

Tot slot

Het deck is niet OOP en dus vlot aankoopbaar via bijvoorbeeld Bol.com voor een kleine 21 euro. Een heel betaalbare prijs voor zo een kwalitatief deck.

Dit was het voor vandaag, ik hoop dat jullie ervan genoten heb en dat ik het schrijven niet al te zeer verleerd ben.

Tot binnenkort,

Nini

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: