Review The Wild Unknown Tarot

Vandaag review ik één van mijn recente aanwinsten, The Wild Unknown Tarot van Kim Krans. Dit deck stond al enige tijd op mijn wishlist maar de hoge transport- en inklaringskosten vanuit de VS hielden mij steeds tegen. Ergens november 2015 vernam ik via LittleRedTarot.com dat de 1e editie ondertussen helemaal was uitverkocht en dat er een 2e editie op de markt kwam. Maar deze was gedeeltelijk anders dan de 1e. De doos en de rug van de kaarten was/is anders.  En 6 kaarten hebben een opfrissing gekregen. Op zich niet zo een probleem was het niet dat de rug van deze 2e editie mij doet denken aan een slangenhuid. En ik heb net zoveel schrik van die beesten. Dit feit alleen zou ervoor zorgen dat ik het deck nooit op mijn gemak in mijn handen zou houden. Stom hé maar het is nu niet anders. Ik heb als een half bezetene het net afgezocht. Veel aanbieders hadden er ondertussen al van geprofiteerd om de prijs maal 2 of 3 te zetten. Uiteindelijk heb ik toch mijn deck gevonden via Bona Drag aan de normale prijs van 40USD, levering was wel nog eens 45USD (outch).

Wild unknown kaarten

Het deck

Het deck komt in een erg mooie en stevige doos. Er is veel zorg in het ontwerp en productie gestoken. Ook binnenin is de doos helemaal af met een bericht van de auteur (deksel). De doos is voorzien van een zwarte lint om je kaarten er gemakkelijk uit te halen.

In plaats van een little white book wordt het deck geleverd met een vierkant document waarop enkele kernelementen en trefwoorden voor de kaarten te vinden is. Er bestaat ook een handboek maar deze heb ik zelf niet gekocht. Je kan online zoveel informatie over dit deck terugvindt, dat je het volgens mij niet hoeft aan te schaffen (zie links op het einde van de blog).

En dan het deck zelf… zaaaalig… ik heb nog nooit zo een goede kwaliteit kaarten in mijn handen gehad. De kaarten voelen erg stevig (Volgens Beth van LittleRedTarot is de tweede editie nog beter). De weinige kleuren zijn prachtig, levendig genoeg zonder “té” te voelen. Ze hebben een prachtige matte finish waardoor je ze heel gemakkelijk door elkaar kan shuffelen. Benebell Wen heeft het in haar review over het geluid die deze kaarten maken tijdens het doorhalen. Het is echt zo dat ze een heel eigen (aangenaam) geluid hebben.

WUT algemeen

Als je graag weet wat de verschillen zijn met de nieuwe editie, dan kan je terecht op deze blogpost van LittleRedTarot. Heb je interesse om het deck en/of het boek binnen Europa aan te kopen dan kan je ook in Beth’s shop terecht (verscheping vanuit UK). (ps: dit is niet gesponsord)

De kaarten

Ik heb foto’s genomen van het volledige deck (zie verder) maar ga uiteraard niet alle kaarten bespreken. Ik ga gewoon enkele kaarten in de kijker brengen. Het deck is traditioneel opgebouwd uit 78 kaarten met grote en kleine arcana en hofkaarten. Basis voor alle kaarten zijn zwartwit pentekeningen met hier en daar wat kleuraccenten bevatten. Het deck is volledig ontworpen rond natuurlijke elementen (op de kaars van de Heremiet en de zwaarden na). Je kan dus geen enkele mens of door mensen gemaakte voorwerpen terugvinden. Hierdoor voelt het deck heel aards en zelfs een beetje rauw aan.

De Grote Arcana

Een opvallend elementen is het gebruik van bomen in de grote arcana. De keizerin wordt uitgebeeld door een bladverliezende boom terwijl de keizer een bladhoudende versie is. Kim Krans slaagt er zo in om de cyclus van het natuur die kenmerkend is voor de keizerin uit te beelden. Ook het voedend aspect is hier aanwezig want de afvallende bladeren verteren en vormen een voedingsbodem voor een hele flora. De keizerlijke boom staat dan weer voor het onveranderlijk en geeft jaar in jaar uit onderdak en bescherming aan een hele reeks dieren. Deze ‘keizerboom’ wordt opnieuw gebruikt als torenkaart. De keizer is uitgegroeid tot de hoogste boom. En hoge bomen vangen veel… juist wind maar ook storm en onweer.  De dieren binnen het hele deck vind ik ongelooflijk goed gekozen: een schildpad als Heremiet, een vleermuis als Gehangene, ganzen als de Geliefden,… Symbolisch voel ik mij direct thuis in dit deck.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De Kleine Arcana

In de Kleine Arcana behoudt dit deck traditioneel de zwaarden, staven, pentakels en bekers. De kaarten kaarten zijn minder visueel dan bijvoorbeeld deze van Waite. En hier heb ik mijn aanpak dan ook op moeten aanpassen. Ik ben mij gaan verdiepen in numerologie gecombineerd met het element, de lijnrichting van de achtergrond en indien beschikbaar de afbeelding. Tot dan koppelde ik een deck steeds aan de Waite-interpretatie.

WUT bekers

De lijnen op achtergrond van deze kaarten zijn niet random gebruikt. Zo zie je in de staven 5 dat de achtergrond lijnen conflicten weergeeft op energetisch niveau. Lijnen komen elkaar ‘tegen’ vanuit verschillende invalshoeken. Waardoor het geheel heel rusteloos aanvoelt. Of pentakels 7, traditioneel even halt houden bij wat je tot nu toe hebt verwezenlijkt. Je ziet een nette trap van pentakels waarbij energie lijnen een hoek maken van verticaal naar horizontale. Waardoor deze kaart ook een diepere dimensie krijgt dat het misschien ook het moment is om je te bezinnen of je je huidig traject wil aanhouden of er eventueel een wijziging in je koers moet bepaald worden. Ik hoop dat je mij kunt volgen. Er is zoveel dat ik voel bij deze kaarten waardoor ik het soms moeilijk heb om het het in woorden te vertalen. 🙂

WUT staven

Veel kaarten worden, net door eenvoudigere afbeeldingen, gewoon complexer in hun interpretatie. Zwaarden 3 gaat niet alleen om verdriet en hartzeer. In deze kaart worden drie merkbaar verschillende zwaarden samen verbonden door een nest rood touw waarvan rode druppels rollen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen interpreteren dat in een bepaalde situatie verschillende meningen noodgedwongen samen moeten zitten en dat iedereen zich daardoor gevangen voelt. Of deze kaart kan ook als advies dienen dat je jezelf moet lostrekken.

WUT zwaarden

Pentakels 8 toont een spinnenweb. Een spin moet veel werken om een mooi web te maken wat overeenkomt met de betekenis van de Waite versie. Langs de andere kant kan de kaart ook weergeven dat je moet opletten om niet gevangen genomen te worden in een web van. Of dat je iets kan opbouwen met de meeste zorg maar dat het web toch broos blijft.

WUT pentakels

De Hofkaarten

The Wild Unknown heeft ook hofkaarten maar niet op traditionele manier vernoemd. Het ‘elitaire’ is eruit gehaald om plaats te maken voor het gezin: dochter, zoon, moeder en vader. Bekers worden voorgesteld door zwanen, pentakels door herten, staven door slangen en zwaarden door uilen.

Waar ik altijd wat last heb met de hofkaarten lukt deze samenstelling voor mij beter. Ik kan intuïtiever aspecten koppelen aan de verschillende dieren. Uilen betekenen voor mij: intelligente dieren, alert, kunnen alles scherpzinnig opnemen en zien meer dan anderen (hoofd draaien) en zijn gedreven jagers. Moeder zwaarden is een sneeuwuil waardoor de analogie met de koudere natuur van de zwaarden koningin hier ineens duidelijk wordt.

Nu weet ik wat je aan het denken bent… en die slangen kaarten. Daar had ik eerlijk gezegd wat schrik voor. Maar blijkt dat Tim Krans ze op een voor mij aanvaardbare manier heeft getekend. Het zijn en blijven slangen maar ze zijn gewoon minder angstaanjagend. Wel zal ik moeten opletten deze kaarten niet te veel negatieve kenmerken toe te kennen. Vader slang, een cobra in vol ornaat, zal ik bijvoorbeeld al snel associëren met agressie, snel opgejut zijn, giftig uit de hoek komen en te paaien met mooie woorden (muziek).

Likes & dislikes

Het deck telt veel mooie kaarten. Maar als ik toch een top drie moet opgeven dan zijn Fool, Hermite en Strenght mijn absolute lievelingskaarten.

WUT loves

Er zijn natuurlijk ook mindere kaarten en twee zijn eigenlijk, op eerste zicht, weerzinwekkend. Vooral Zwaarden 9 en 10 geven dit effect. Zwaarden 10 vooral omdat de ogen van de stier doorboord worden door een zwaard. In zwaarden 9 heb je een niet zo smakelijk allegaartje met twee priemende ogen. Als je het forum volgt op Aeclectic dan merk je al gauw dat verschillende mensen helemaal afknappen op dit deck door deze twee kaarten. Zover zelfs dat zij het deck niet wensen te gebruiken.

Ik ga toegeven dat deze kaarten aanvankelijk ook mijn maag deden omkeren. Ze zijn nogal… direct… Om het zacht uit te drukken. Langs de andere kant hebben we soms nood aan een ‘in your face’ harde realiteit. Soms moeten we gewoon eens wakker geschud worden.

WUT difficult

Wat ik ervan vind

Wat vind ik van dit deck? Ik denk dat je uit de review wel al door hebt dat het deck voor mij zeker en vast een “keeper” is.

Eerst en vooral door de mooie kwaliteit en de prachtige kaarten. Je moet natuurlijk houden van de stijl. Als je graag dingen zoetig houdt zoals met bijvoorbeeld Doreen Virtue dan skip je deze kaarten best. Je moet met de boodschappen soms tegen een serieus stootje kunnen. Dat doet mij dan ook erg denken aan I-Ching, de teksten hiervan zijn meestal heel rechtuit. Daarom hou ik net zo van I-Ching, what you see is what you get. Punt uit.

Bij gebruik, dit is puur mijn eigen ervaring, is het deck met momenten enorm eigenzinnig. Zonder overdrijven, in het begin kreeg ik zelfs onder mijn voeten van dit deck. En dit omdat ik ze op dezelfde manier aanpakte als elk ander nieuw deck die ik aankoop. Het was er duidelijk niet tevreden mee, ik moest beter mijn best doen. Dagen trok ik slechte kaarten op de vraag of ik nu wel op een goede manier het deck bestudeerde. Erg frustrerend. Maar ineens ben ik er wel aan uit geraakt en was het deck tevreden met mijn vorderingen…

Koppig ding is meermaals door mijn hoofd gegaan, maar eigenlijk ben ik even koppig. 🙂 We hebben een beetje hetzelfde ‘karakter’. Dit deck doet mij ook denken aan kristallen schedels. Je hebt ze zeker en vast al gezien, mooie schedels in één of andere halfedelsteen. Ze komen in alle formaten. Er zijn mensen die kunnen schedel lezen. Zij gaan dan in een soort meditatie boodschappen ontvangen van de schedel. In die sessies neemt de schedel gelijk over, zelfs de stem van de lezer veranderd.

Ik ken iemand die zo een schedel heeft en hem ook kan lezen. Hij heeft zijn eigen voornaam en daarbij komt een hele persoonlijkheid. Je kan hem dus niet zomaar lezen als jij dat wilt. Hij moet er zin voor hebben. En “no talking” is bij hem echt “no talking”. Soms kan je hem paaien als je het hem héééél lief vraagt en uitlegt waarom je hem wel komt storen. 🙂 Op andere momenten laat hij net enorm veel zien en dan vaak ook niet echt mooie dingen. Het is ongecensureerd zal ik maar zeggen.

Dit deck doet mij hieraan denken. Geen enkel van mijn andere decks heeft dit. Het heeft karakter zoals die kristallen schedel. Misschien moet ik hem ook een naam geven. 🙂

Interessante links

Ik sluit deze post af met enkele interessante links.

Betekenis van de kaarten: Aeclectic Forum & Happy Fish Tarot
Aeclectic vind ik persoonlijk wel de beste bron van beide. Er is een handige overview met forumtopics van elke kaart. Er zijn veel reacties op elke topic waardoor je inzicht krijgt in diverse denkwijzen.

Overzicht van de verschillen tussen editie 1 & 2: Little Red Tarot

Interessante review: Benebell Wen

Kopen binnen Europa: Little Red Tarot , mocht je andere aanbieders weten van dit deck mag je het zeker in een reactie nalaten. Tot nu toe heb ik enkel vermelde shop gevonden.

Website van Kim Krans zelf: The Wild Unknown

Dit was het voor deze week. Volgende week zal uitzonderlijk de post niet op vrijdag vallen maar op maandag 08/02 en dit omdat het die dag Chinees Nieuwjaar is. Deze blogpost zal dan ook volledig gewijd worden aan het jaar van de Aap.

Groetjes,
Nini

Kleine edit, vers van de pers (28/01/2016)

Ik heb van iemand vernomen (bedankt M 😉 ) dat The Wild Unknown november 2016 zal uitkomen in grote oplage. Je kan blijkbaar al iets zien en vooraf instappen via Bookdepository.com
Ik heb geen enkel idee wat de kwaliteit zal zijn en of Kim Krans nog aanpassingen zal doen zoals bij de tweede editie. Heeft iemand trouwens ervaring met de kwaliteit van Harper Collins World?
Eén feit staat vast, als deze massa-editie uitkomt zullen de 1e en 2e editie snel in waarde  toenemen. Het wordt dus nog meer een collectors item. Ik denk dat ik mij binnenkort een exemplaar van de tweede editie ga aanschaffen en gewoon opzij leggen. 🙂

Wild unknown kaarten

Advertenties

12 gedachten over “Review The Wild Unknown Tarot

Voeg uw reactie toe

 1. Enorm bedankt voor je review! Het deck heeft nu een plaatsje gekregen op mijn verlanglijst ❤ waar ik eerst wat terug houdend was omdat iedereen dit deck heeft een het erg 'fluffy' lijkt te zijn met zijn populariteit maar met jouw ervaringen lijkt het veel eerder in mijn straat te passen 🙂

  1. Toegegeven, ik had aanvankelijk ook iets van, naaah iedereen loopt met dat deck rond. Het is ook razend populair, zelf voorbij het spirituele circuit. Bona Drag verkoopt bijvoorbeeld kledij en lifestyle dingen. Heeft buiten dit deck niks spiritueels in de aanbieding. Wat gewoon te gek voor woorden is. Ik vind het dan ook spijtig dat het daardoor lijkt op een modegril.
   Ergens ben ik ervan overtuigd dat veel mensen die het uit verkeerde (modebewuste) redenen hebben gekocht er ook weinig mee zullen aanvangen.
   Het is raar om zeggen maar dat deck zal (volgens mij) pas zijn geheimen prijs geven als je oprecht interesse hebt en je open stelt voor zijn vernieuwende kijk.
   En ja, ik ben er helemaal van overtuigd dat hij perfect bij jou zou passen. 😉

 2. Kleine edit aan deze post: ik heb van iemand vernomen dat The Wild Unknown november 2016 zal uitkomen in grote oplage. Je kan blijkbaar al iets zien en vooraf instappen via Bookdepository.com
  Ik heb geen enkel idee wat de kwaliteit zal zijn en of Kim Krans nog aanpassingen zal doen zoals bij de tweede editie.
  Het is wel zo dat het deck in 1e en 2e editie snel in waarde zal toenemen. Ik denk dat ik mij binnenkort een exemplaar van de tweede editie ga aanschaffen en gewoon opzij leggen.

 3. Oh wat een fijne uitgebreide recensie. Top! Ga ik ook weer anders naar de kaarten kijken. Ben ook dol op dit deck. Gelukkig had ik het nog voor een ‘normale’ prijs. Alhoewel met de shippingkosten het toch best veel was.

 4. Waauw..
  Normaal ben ik héél eenkennig wat betreft decks, mijn eerste en enige deck is inmiddels al 10 jaar oud (Waite). Maar dit is me toch heel wat anders! Het lijkt me vooral wat omdat ik soms zou willen dat die ‘schop onder mn kont’ wat harder aan zou komen en dáár zijn deze beauty’s wel geschikt voor heb ik het idee.. Ook probeer ik me wat meer te verdiepen in de elementen en de numerologie sinds ik veel lees in De Levende Tarot van Jan Ton (uiterst geschikt hierbij) en ook daarom lijkt dit deck me wel wat! Bedankt voor zo’n prachtige review zeg 🙂

  Groetjes, Elise

  1. Hallo Elise,
   Bedankt dat je even tijd nam om een berichtje na te laten.
   De Levende Tarot is ook één van mijn lievelingsboeken samen met Holistic tarot.
   Ken jij het boek Numerology Key to the Tarot van Sandor Konraad soms? Dit staat bij mij op mijn verlanglijstje om mijn numerologie uit te diepen.
   Groetjes en tot gauw,
   Nini

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: