2016, jaar van de Heremiet

Daar ben je terug, leuk om je weer te kunnen verwelkomen op mijn blogje. 🙂
Ik vermoed dat je wel al weet dat 2016 het jaar van de Heremiet (of Kluizenaar – kaart 9) is?

Het is niet mijn bedoeling om voor de zoveelste keer deze kaart uit de doeken te doen. Je kan op het internet veel informatie terug vinden over deze kaart. Ook kan je altijd een kijkje nemen wat het boekje Tarot voor Iedereen (review) hierover te vertellen heeft.

Wat ik vandaag wil delen is hoe deze kaart in verschillende decks wordt voorgesteld. Je zal zien dat elke kaart zijn eigen klemtoon heeft.

Universal Waite & Thelema Tarot

Ik neem deze kaarten samen omdat ze (wat afbeelding betreft) heel gelijkend zijn. Dit gebruik ik dan ook om je basis kort op te frissen. Beide kaarten tonen een oude grijze man met in zijn handen een lantaarn en een wandelstok. Je ziet zo dat deze persoon heel veel kennis en wijsheid vergaard heeft over de jaren. Er heerst een gevoel van ingetogen rust. Hij heeft op beide kaarten zijn ogen dicht wat introspectie (je blik naar binnen brengen) suggereert.  Het licht van de Heremiet schijnt helder en verlicht zijn pad.  Als de Heremiet in een legging boven komt dan is het de moment om bij dingen stil te staan en je te laten gidsen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

The Llewellyn Tarot, The Green Witch Tarot & Feng Shui Tarot

Ik neem deze drie kaarten samen omdat zij elk een afbeelding hebben, gelijkaardige aan dat van Rider Waite. Opnieuw zien wij een oudere man, een wijze die op weg is met een licht. Hier heeft echter niemand zijn ogen dicht. Het aspect introspectie is iets minder zichtbaar aanwezig.

De Llewellyn versie beeldt Myrdinn (Merlijn) af . Volgens een Welsh gedicht (niks te maken met de geromantiseerde versie van Merlijn en koning Arthur) zou Myrdinn na een zware slag te Arderydd zich teruggetrokken hebben in de Caledonian forest. Hij wou zich afzonderen van de mensen en tussen de natuur opnieuw rust vinden. Deze kaart legt duidelijk meer nadruk op stilte en je afzonderen van.

The Green Witch gaat meer de klemtoon leggen op wijsheid die komt door tijd en ervaring. Je kan het op de blog niet goed zien maar in het portaal van het huis op de achtergrond staat een zandloper. De wijze op de kaart draagt naast de lamp een zak met geschenken. Geschenken van wijsheid en ervaring.

De Feng Shui-versie toont een Feng Shui Master. Hij heeft en Lo Pan in zijn hand, dat is een soort kwadrant welke gebruikt wordt om de Feng Shui (energie stromingen) op een plaats te bepalen. Naast het feit dat hij je pad met een schattige lampion verlicht, geeft deze kaart ook het belang weer van een goede harmonie. Yin en Yang stromingen moeten zoveel mogelijk in evenwicht zijn om gezond te zijn in lichaam en geest.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Tarot Chinois, Psychic Tarot & Mystical Cats

Misschien komt het een beetje raar over om de volgende drie te combineren. Maar in elk van deze drie kaarten wordt de nadruk op kennis en wijsheid gelegd.

In de Tarot Chinois zie je hoe een Meester zijn kennis deelt met zijn leerling. De sfeer ligt helemaal anders, het is overdag, de zon schijnt. Beide personen op de kaart lijken wandelend dingen te bespreken. Iets wat Taoïstische Meesters vaak deden. Zij waren namenlijk van mening dat je kennis beter ervaart.

Bij de psychic tarot wordt een boek opgehouden, waaruit we kennis kunnen opnemen. Is dit onze gids? Het oogt alvast veel theoretischer aan dan de Tarot Chinois. De titel ‘Solitude’ geeft aan dat we die weg zelf moeten bewandelen. En als we de houding van de vrouw op de kaart bekijken dan krijgen we de indruk dat we hiervoor best in onszelf terugkeren.

Mystical Cats toont een mediterende kat in een granaatappelboom. Katten zijn eigenzinnig en doen pas dingen wanneer het hun uitkomt. Het valt dus af te wachten wanneer en hoeveel informatie wij krijgen. We zullen het dus zeker niet zomaar ontvangen. Dit zien we ook aan de granaatappels. Ik weet niet of je al veel granaatappels zelf hebt opgesneden om op te eten maar je moet daar behoorlijk wat geduld voor hebben. Die zaadjes zitten zo vast in compartimenten dat je er echt moeite moet voor doen. Wijsheid komt dus niet zomaar…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wild Unknown Tarot, Songs for the Journey Home & Osho Zen tarot

Tussen deze drie zit niet echt een gemene deler behalve dat ze allemaal uit decks komen die ik graag gebruik. 🙂

De Heremiet van de Wild Unknown is, wat mij betreft, de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Ik moet dan ook wel toegeven dat ik zwak heb voor schildpadden. Ik vind die zo sympathiek. 🙂 Schildpadden kunnen gigantisch oud worden en staan daardoor vaak symbool voor wijsheid. Deze kaart heeft een gevoel van gezellig in je schulp kruipen en dingen te overdenken. Je hoeft dit niet in het donker te doen want er brand een mooie kaars.

Bij Songs for the Journey Home zie je iemand die in diepe gedachten naar zijn afspiegeling kijkt in het water. Zoals je wel weet staat water vaak symbool voor het onderbewuste. Alle dingen die wij meemaken, ervaringen die we hebben worden in het onderbewuste gestockeerd. Vaak staan wij daar niet bij stil ondanks dat dit ons leven erg beïnvloedt. Zo nu en dan komt eens iets bovendrijven en dan is het erg belangrijk dat je daar iets mee doet. Het komt namelijk niet zomaar opborrelen. Deze kaart zet je aan daar aandacht aan te geven.

De Osho Zen laat een eerste indruk van totale eenzaamheid na. Maar dat is het zeker niet. De monnik gaat naar het licht (de Verlichting) en aan zijn wandelstok beginnen jonge scheuten te groeien wat op vernieuwing slaat. Osho wil ons hier aantonen dat we zeker niet bang hoeven te zijn om eens ‘alleen’ te zijn.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Er zijn nog zoveel verschillende soorten Heremiet kaarten maar ik ga het bij deze laten.
Heb jij een Heremiet-kaart die jou absolute favoriet is of die net anders is dan de andere?
Laat dan zeker een reactie na, ik vind het super om nieuwe dingen te ontdekken.

Groetjes,
Nini

Advertenties

3 gedachten over “2016, jaar van de Heremiet

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een super artikel! Zo leuk om de verschillen en overeenkomsten benadrukt te kunnen lezen. En ja, het tarot of the unknown wild staat bovenaan op mijn lijstje. Ik hoop dat ik een clubje mensen kan vinden die um ook wil bestellen, kunnen we de verzendkosten delen 😉

    1. Het is ook een prachtig deck. Binnenkort ga ik hem ook reviewen. 🙂 Je kan een exemplaar ook via Littleredtarot.com aanschaffen. De transportkosten zijn redelijker omdat de shop verscheept uit de UK. Bijkomend voordeel is dat je geen inklaringskosten hebt. Groetjes, Nini

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: