Tao of Joy…

Tao of life 2Ik hou ontegensprekelijk erg van boeken. Ons huis telt dan ook verschillende Ikea rekken gevuld met al mijn schatten. 🙂 En daar zit zo eentje die eruit springt, de The Tao of Joy Every Day geschreven door Derek Lin.

We need to open our eyes to see life itself as a gift, and percieve the goodness embedded everywhere.
Every day is a blessing and every moment is an opportunity to express the Tao.
Derek Lin

Derek who?

Tot een jaar of twee geleden had ik geen flauw idee wie Derek Lin was. Ondanks dat hij ondertussen vier boeken heeft uitgegeven is hij een minder bekend auteur. Ik ben toevallig tijdens een surf-zoektocht naar informatie rond Taoïsme beland op een post van deze auteur Only a bowl of rice. Dit is een mooi taoïstische verhaal welke op het einde voorzien is van een duidelijk commentaar. Daar was ik direct voor te vinden. Ik probeer mijzelf Taoïsme eigen te maken maar dat is niet gemakkelijk als je nooit ergens wat tekst en uitleg krijgt. De boeken van Derek Lin (inclusief zijn vertaling van de Tao Te Ching) zijn telkens voorzien van beknopte, heldere commentaren.

Over de auteur zelf is er niet zoveel terug te vinden behalve dat hij geboren is in Taiwan en leeft in Amerika. Hij is uiteraard een Taoist Master maar verdere info blijft erg algemeen.

365 days of Tao living

Dit boek heeft een erg leuke format. Er zijn 365 pagina’s voorzien waarop telkens een concept uit het taoïstisch denken Tao of life 1wordt belicht (1 pagina per concept). Het is de bedoeling om elke dag een pagina uit het boek te lezen. Onderwerpen zijn erg uiteenlopend. Uiteraard zal je heel taoïstische principes zoals Wu Wei (het nietsdoen) en yinjang terugvinden. Op verschillende momenten worden verzen uit de Tao Te Ching besproken. Maar er worden ook concepten zoals geluk en ongeluk, ego, kritiek, balans en pijn aangekaart. Elke tekst is bedoeld om je te laten inzien dat dingen in het leven (ook negatieve zaken) zijn zoals jij ze zelf wilt ervaren.

Een basisprincipe van Taoïsme is verlangens en behoeften lossen om te genieten van het hier en nu. Het boek is dan ook steeds weer een herinnering om van het leven te genieten. Blij en dankbaar te zijn om wat je hebt. In onze Westerse maatschappij waar materialisme en status hoogtij vieren is dit een verfrissende zienswijze. Dit zorgt er wel voor dat ik steeds meer moeite heb om mee te gaan in ons manier van leven hier. Vooral als het gaat om de druk welke wij op onze kinderen leggen. Ze moeten presteren op school, presteren in sport, presteren in de hobby’s. Maar tegelijk sponseren we dik een actie zoals de Rode-neuzen-dag omdat het toch erg is dat zoveel kinderen psychische problemen hebben. Ben ik de enige die dit tegenstrijdig vind?

Voor iedereen

Uiteraard is dit boekje erg geschikt voor wie zich bezighoudt met Oosterse filosofieën. Maar ook indien je daar niet zo mee bezig bent zou ik dit boekje warm aanbevelen. Het is een boekje vol eenvoudige wijsheden waarin je neemt en laat wat je zelf kiest. Als je het leest dan voel je zo een stroom van positieve energie uit het boek stromen. Het is een echt feel-good boekje. Voor het budget moet je het zeker en vast niet laten. Bij Bookdepository kan je het vinden voor een 15euro inclusief levering (prijs 12/2015). Alvast een leuk idee voor onder de kerstboom. 🙂

Als je nog interesse hebt deel ik hier de link voor de pagina van de auteur en van taoism.net

Tot gauw,

Nini

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: