Stel je voor…

IMG_20151204_123411Vandaag zou ik graag een oefening met jullie willen delen uit het boek Tarot for self Discovery van Nina Lee Braden. De oefening noemt Picture this (Stel je voor) en heeft als doel op een andere manier kaarten te ervaren.

Ik ga je vragen om de kriebel om deze blogpost ineens door te lezen te bedwingen en de oefening samen met mij stap voor stap te maken. Het kan handig zijn je gevoelens en gedachten gaandeweg in de oefening op te schrijven. Ik beloof je dat het de moeite waard is.

Kies je deck

Het is belangrijk om eerst even tijd voor jezelf vrij te maken… Ben je er klaar voor? Oké laten we dan maar van start gaan. Kiest eerst het tarotdeck waarmee je aan de slag wilt gaan. Hiervan heb je enkel de kaarten uit de Grote Arcana nodig. Het is de bedoeling dat je de kaarten met de afbeelding kan zien. Je trekt dus niet blind een kaart. Kijk naar alle kaarten uit de Grote Arcana en neem hiervan de kaart welke voor jou het moeilijkste ligt of welke jou het meest beangstigt. Kijk aandachtig naar de kaart en let op hoe je je erbij voelt.

Ik heb gekozen voor mijn Universal Waite deck met als kaart De Dood. Ondanks dat ik weet dat deze kaart over transformatie gaat en per definitie niet negatief is, moet ik altijd schrikken als die ineens in een legging komt opduiken. Het blijft voor mij negatief aanvoelen.

Stel je voor

IMG_20151204_130255Denk nu aan iemand die je absoluut niet ligt of misschien zelfs echt een hekel aan hebt. Het hoeft daarvoor niet iemand zijn die je kent. Het kan bijvoorbeeld iemand van op televisie zijn, of gewoon een fictief personage. Heb je hem/haar? Goed, vervang nu het gezicht van je gekozen tarotkaart door dat het gezicht. Je kan dit mentaal doen of door wat knip en plakwerk het knutselen. Hoe voelt de kaart nu aan ten opzichte van daarnet? Is je gevoel veranderd? Is de kaart angstaanjagender of niet? Is de kaart nu reëler voor jou geworden?

Ik zag direct zo een terrorist in dat harnas zitten en de zwarte vlag van De Dood veranderde onmiddellijk in die zwarte vlag dat die laatsten altijd rondzwaaien op hun promo filmpjes. Voor mij voelde de kaart ineens zo angstaanjagend en beklemmend. Deze kaart werd ineens heel actueel.

Een baby

Laat nu het voorgaande even los en denk aan een baby of een klein kind. Het mag jezelf zijn als kind of één van je eigen kinderen. Of als je liever hebt een foto dat je ergens online of in een magazine vindt. Verander nu het gezicht van de kaart door dat gezicht. Hoe voelt de kaart nu aan? Wat is er veranderd? Of net niet ten opzichte van daarnet?

Ik beeld mij het gezicht van mijn zoon in het harnas. De kaart wordt ineens volledig neutraal. Alle schrik of angst (oud en nieuw) is volledig verdwenen. Vreemd hoe een gevoel zo kan veranderen…

Jezelf

Nu de laatste stap. Kijk nu goed naar jezelf en stel je voor dat jij in die kaart staat. Hoe voelt de kaart nu aan? Voelt de IMG_20151204_123348kaart nu positiever uit of juist het tegenovergestelde?

Wat ik voel als ik mijzelf zo inbeeld in dat harnas was op zijn minst verrassend… het was een gevoel van sterk zijn en eigenlijk ook van macht. Dat was iets wat ik tot nu toe nooit zou geassocieerd hebben met deze kaart.

En toch… Ik zit daar om mijn paard met mijn harnas aan. De teugels stevig in handen. Ik ben vastberaden. Niemand durft iets tegen me in te brengen, integendeel. In mijn harnas zit ik mij veilig en beschermd. Door het paard zie ik dingen van op een hoogte.

Verandering

Door deze oefening ben ik De Dood anders gaan zien. Enerzijds is mijn schrik-gevoel van vroeger verdwenen, anderzijds heeft de traditionele betekenis van de kaart een nieuwe dimensie gekregen. Het blijft voor mij de kaart van de transformatie. Maar waar ik vroeger die transformatie eerder zag als iets dat moest ondergaan worden, zie ik nu in dat we vaak ook zelf die transformatie in gang zetten. Vaak hebben hierin we ook  meer teugels in handen dan we zelf aanvankelijk beseffen. Maar dan moeten we wel op het paard gaan zitten en alles vanuit een ander perspectief gaan bekijken. Als de kaart nu opkomt dan ga ik na of de transformatie ondergaan wordt of zelf geïnduceerd is. En kijk ik waarop we vat hebben en of we de vat kunnen vergroten.

Variant

Als variant kan je deze oefening ook doen met een kaart die jou juist wel aanspreekt. Probeer ook met deze kaart te verschillende gezichten te wijzigen. Je zal verstelt staan over hoe je de kaart gaat zien.

Dit was het voor vandaag.
Mocht je deze oefening zelf proberen zou ik het heel leuk vinden je feedback over te krijgen.

Groetjes,
Nini

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: