Review Thelema Tarot – Renata Lechner

IMG_20151203_141827De voorbije maanden heeft het bewandelen van mijn spiritueel pad op een erg laag pitje gestaan. Dit had zo zijn invloed op De Lotusvijver. Enkele malen heb ik zelfs overwogen om mijn hele blog offline te zetten wegens tijdsgebrek. Maar ik krijg het maar niet over mijn hart. Maar goed ook want met het najaar is ineens alles wat in een stroomversnelling gegaan. Dit grotendeels te wijten aan mijn nieuw Thelema tarot.

Vandaag zou ik graag mijn liefde voor dit prachtig deck van Renata Lechner met jullie willen delen. Op het einde van deze post zal je een galerij terugvinden met alle kaarten.

Thelema Tarot

Dit recent deck is ontworpen door Renata Lechner en uitgebracht door Lo Scarabeo in september van dit jaar. Renata is een heel getalenteerde artieste gespecialiseerd in het digitaal bewerken van beelden. Op Deviant Art kan je haar portfolio bekijken (hier). Normaal gezien ben ik minder fan van digitale decks omdat deze snel fake of cartoony aanvoelen. Dit gevoel heb ik absoluut niet bij dit deck. Haar bewerkingen zijn zo verfijnd dat ik gewoon kan wegzinken in de afbeelding.

The look & feel

Eerst en vooral wil ik zeggen dat Lo Scarabeo een schitterende job gedaan heeft bij het printen. De kleuren zijn verzadigd en rijk. De prints zijn scherp zonder hun etherische feeling kwijt te geraken. De foto’s die ik hier deel zijn eigenlijk maar flauwe afkooksels van het origineel. Het lukt mij niet om de intenIMG_20151203_141936siteit van de kaarten op beeld vast te leggen.

Het dek wordt geleverd in een mooie stevige doos. Voor verzamelaars zeker een meerwaarde. In het doosje vind je naast het deck ook een ‘Little White Book”. In dit geval niet wit maar een volledige 4-kleuren print versie. Er wordt hierin per kaart een klein tekstje geschreven over hoe de kaart eruit ziet, zijn betekenis en enkele kernwoorden.

Ik ben erg tevreden met de kwaliteit van de kaarten. Ze zijn net ietsje steviger dan bijvoorbeeld deze van Llewellyn. Ook het feit dat zij borderless zijn is een enorm pluspunt. Ik hou eigenlijk niet van ingesnoerde kaarten. Ik heb er al vaak over nagedacht bepaalde decks te trimmen maar durf er gelijk niet zo goed aan te beginnen. 🙂

To Waite or not to Waite

De Thelema tarot is een herinterpretatie van de Rider Waite tarot. Bij een deel van de kaarten herken je duidelijk de opbouw van Waite (bijvoorbeeld de Staven 3). Anderen hebben dan weer een afwijkende afbeelding maar waarbij de interpretatie helemaal aansluit aan die van Waite zoals bijvoorbeeld het geval bij Pentakels 4. In de Thelema verbergt een meisje haar vier pentakels in een schatkist in plaats van bij Waite een man die vier pentakels op verschillende wijzen vasthoudt. Enkele kaarten zoals de zwaarden 5 hebben geen herkenbare afbeelding en moet je dus weten wat ze willen zeggen. In onderstaande gallerij heb ik verschillende kaarten van Waite en Thelema zij aan zij gefotografeerd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Thelema-verwarring

Door de naam van het deck en het pentagram op de achterzijde van de kaarten wordt het deck soms verkeerdelijk geassocieerd met Aleister Crowley en Thelemische religie.

Het heeft er voor alle duidelijkheid niets mee te maken. De bedoeling van de auteur was om naar het Griekse woord voor ‘wil’ of ‘intentie’ te verwijzen. Zoals reeds gezegd is het deck eerder een nieuwe interpretatie van Waite.

Bruikbaarheid

Van Annick van Blog Tarotcirkel kreeg ik de vraag of ik dit deck actief zou gebruiken. Dit is reeds het geval. De Thelema heeft de plaats ingenomen van mijn Universal Waite Tarot. Ik ben nooit erg fan geweest van de afbeeldingen van Waite. Op de een of andere manier spreken zij mij niet erg aan. Dit is soms flink vervelend want veel boeken nemen dit deck als uitgangspunt.

Het is al enkele jaren dat ik op zoek ben naar een goed alternatief. Ik heb ondertussen enkele hele leuke decks in mijn collectie maar geen van hen kan ik als ‘clone’ inzetten. Zo heb ik bijvoorbeeld de Llewellyn Tarot op mijn schap staan. Kleine Arcana is een prachtige versie van de Waite maar de Grote Arcana wijkt helemaal af (gebaseerd is op Welsche mythologie). Osho zen is nog zo een prachtig dek waar ik veel mee werk maar deze heeft al heleaam zijn eigen systeem. Dit Thelema deck vult voor mij mijn behoefte perfect in. Ik kan er wel voor inkomen dat het deck niet zal passen als je graag de symboliek uit Waite wilt uitspitten tot op het bot. Maar dat is niet mijn geval.

Verkrijgbaarheid

Het deck is op dit ogenblik beschikbaar via Bol voor 23,99 euro.

Kleine update, blijkbaar is Bol op dit ogenblik uitverkocht. Je kan ook het deck bestellen voor hetzelfde bedrag (levering inclusief) bij Bookdepository.com.

Dit was het voor vandaag. Ik hoop dat je de post leuk vond. Laat gerust iets achter als je zin hebt. En vergeet ook niet onderaan eens de galerij te doorbladeren. Ik heb alle kaarten uit het dek gefotografeerd.

Groetjes,
Nini

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

4 gedachten over “Review Thelema Tarot – Renata Lechner

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: