Legging volgens de 五行 Wu Xing, Chinese elementenleer.

Vandaag een aangepaste versie van een blogpost welke ik oorspronkelijk voor Blog De Tarotcirkel had geschreven (originele versie kan je hier lezen: Legging volgens de Wu Xing. Theorie van de post is gelijk gebleven maar de praktische oefening heb ik met mijn Osho Zen tarot-deck opnieuw gedaan.

Kaartlegging van de 5 elementen (五行 Wu Xing)

Deze leuke legging heb ik gevonden in het begeleidend boekje van het Tao Orakel van Ma Deva Padma. In deze legging gebruik je 5 kaarten, voor elk element 1 kaart: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elke kaart geeft weer of het element voor jou al dan niet in evenwicht is. Harmonie (Hé, 和) is een belangrijk concept voor Chinezen. Taoïsme en I-Ching bijvoorbeeld zijn bedoeld om je te helpen in harmonie te komen met je levenspad, de natuur en de kosmische energie (Dao, 道 ).

Deze legging is dan ook bedoeld om inzicht te verlenen in je spirituele ontwikkeling.

Betekenis van elk element

Wu-Xing

Metaal (金 jīn): Is zelfdiscipline, het vermogen om je eigen beperkingen te overbruggen. Het vermogen ook om je los te maken van je emoties en je eigen weg te gaan. Staat voor je intuïtie en je innerlijke leiding. Je vermogen om te organiseren, structuur en vorm te geven.
Gekoppeld seizoen is de herfst: het is het moment om te mediteren over de voorbije periode, tijd voor bezinning en inzicht krijgen.

Water (水 shuǐ): Is je onderbewustzijn, het emotionele. Het geeft aan waar je innerlijk mee vast zit. Het toont ook aan wat je nodig hebt om flexibel met de stroom mee te gaan. Het haalt boven wat diep in jou verborgen zit.
Gekoppeld seizoen is de winter: deze donkere periode van het jaar laat je toe diep in jezelf te gaan.

Hout (木 mù): Geeft je vermogen weer om doelen te behalen of laat je zien wat je juist hindert.
Het toont de angsten die je ontwikkeling tegenhouden.
Gekoppeld seizoen is de lente: Het ontluiken van de natuur, een nieuw begin, een nieuwe visie, vitaliteit.

Vuur (火 huǒ): Staat voor je persoonlijkheid en hoe je je omgeving beïnvloedt. Het staat voor je hartstocht, wat je met passie en vol toewijding doet. Het gaat ook over je zelfrespect of wat dit tegenhoudt.
Gekoppeld seizoen is de zomer: Creatieve expressie, alles is in volle bloei.

Aarde (土 tǔ): Dit gaat uiteraard over jouw verbinding met de aarde en je omgeving (ook mensen). Omdat aarde zuivere yin (音) is gaat het over je ontvankelijk stellen voor de dingen om je heen. Dit teken symboliseert de harmonie in je leven.
Aarde wordt gekoppeld aan de overgang tussen zomer en herfst: het is de periode van oogsten.

5-elementen-leggingDe legging

De kaarten worden gelegd volgens de genererende cyclus (Shèng, 生): Hout vormt vuur, vuur vormt aarde, aarde vormt metaal en metaal vormt water en water vormt opnieuw hout. Dit is een opbouwende cyclus waarin de Qi vrij stroomt. Het is belangrijk de volgorde te behouden.

Voorbeeldlegging

Een onschuldige hand heeft 5 kaarten getrokken uit mijn Osho zen om een  praktisch voorbeeld te beknopt kunnen bespreken.

Kaart 1 – Hout: Experiencing

Deze persoon probeert dingen ten volle te ervaren, verbonden te zijn met haar omgeving. Verwonderd treedt zij nieuwe dingen tegemoet.

Kaart 2 – Vuur: Past Lives

Deze kaart toont aan dat zij bewust bezig is met Wu-Xing-vb-legginghet onderbewuste. Zij is iemand die dit goed verborgen deel van onself wil ontdekken en begrijpen. Dit niet allen voor zichzelf maar ook om anderen te helpen hoe zij zichzelf kunnen (terug)vinden.

Kaart 3 – Aarde: The lovers

Deze persoon komt haar omgeving liefdevol tegemoet. Zij gelooft in liefde die gebaseerd is op vrijheid en begrip en niet op verwachtingen en behoeftes.

Kaart 4 – Metaal: Maturity

De kaart maturiteit toont aan dat deze persoon al een hele weg afgelegd heeft. Zij is volwassen en heeft een waaier aan keuzemogelijkheden welke elk opnieuw een pad tot groeien inhouden.

Kaart 5 – Water: Abundance

Mooie kaart voor het element dat handelt over emoties en het innerlijke. De persoon van die legging beschikt over een grote innerlijke rijkdom.

Tot hier de bespreking van de legging. Wil je deze legging nog dieper analyseren kan dat uiteraard gerust. Je zou bijvoorbeeld op elke kaart een tweede kaart kunnen trekken om de oorzaak van die betreffende kaart te achterhalen. Je zou ook een zesde en samenvattende of advieskaart kunnen trekken. Ga hier gerust op je gevoel af en experimenteer ermee.

Veel succes!
Groetjes,
Nini

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: