Yinyang

Vandaag een post dat ik al lang wil schrijven maar op een of ander manier nooit toe kom. Waarschijnlijk omdat het zo moeilijk is om hierover duidelijk te schrijven. Maar vandaag doe ik een poging… 🙂

Yinyang? Is het niet Yin & Yang? De titel is zeker en vast correct geschreven. En Yinyanggeeft hier onmiddellijk ook aan dat er een verschil is tussen ons Westers concept van Yin & Yang en het Oosters principe van Yinyang.

Tot over een jaar of twee had ik ook het ingepeperd idee dat Yin & Yang gaat over de dualiteit tussen dingen zoals dag en nacht, vrouwelijk en mannelijk, koud en warm… Het is ook niet zo moeilijk in dit misverstand te leven omdat dit OVERAL te lezen valt. Toen ik startte met mijn studie I-Ching ben ik al snel te weten gekomen dat in China niks is wat het lijkt. Iets kan op het eerste zicht heel eenvoudig uitzien maar in realiteit een erg complex gegeven blijken. Om I-Ching beter te leren begrijpen was het dus belangrijk om af te stappen van mijn Westers denken en mij te verdiepen in Oosterse basisprincipes. YinYang was absoluut iets wat ik moest uitspitten. Ik ontdekte het boek Yinjang van Prof. Robin Wang. In dit boek ontleed zij de oorsprong en betekenis van dit concept waarop de volledige Chinese cultuur is gebaseerd.

Even starten met de twee delen van de naam uit elkaar te halen.
Yin gedeelte (zwarte deel tekening) staat voor de aarde, het vrouwelijke, de maan, duisternis, passiviteit,…
Yang daarentegen staat voor de hemel, het mannelijke, de zon, licht, activiteit,…

Nu hoor ik je denken… duh… dualiteit… ja en neen, eventjes doorlezen is de boodschap. 🙂

Hamonie
Harmonie

Dualiteit brengt voor mij spanning tussen twee tegengestelden. Ok, Yin en Yang zijn inderdaad twee tegengestelden maar die vormen wel één geheel. Beide zie je altijd samen afgebeeld in een cirkel. Ze zijn onderling verbonden en reageren constant op elkaar. Je kan het ene niet afzonderen van het ander. Het is maw een samen- en wisselwerking. Niets in onze leefwereld is 100% Yang of 100% Yin. Dit word trouwens ook weergegeven door de tekening zelf, aan de hand van contrasterende bolletjes in de figuur. Het zwarte deel Yin omvat tegelijk een witte stip Yang en omgekeerd.

Yin (aarde) en Yang (hemel) vormen ze dus een eenheid, maar daar zitten wij als mens wel tussenin. Volgens het Chinees concept moeten wij evenwicht zien te vinden in de verbinding tussen beiden. Yinyang gaat dus over balans en harmonie vinden. Hierop is alles in China gebaseerd: van Feng Shui naar Chinese voedingsleer, van geneeskunde naar Tai Chi, enz. In het boek van Wang staat een prachtige zin: “Yinyang is like a root of the branches of Chinese thinking” (pg6). Yinyang is als een wortel van de takken van het Chinees denken.

Om je een voorbeeld te geven: ik ben iemand die het altijd koud heeft, dit is een teveel aan Yin. Dit onevenwicht zorgt ervoor dat mijn lichaam niet optimaal functioneert. In China zou ik een totaaloplossing aangeboden krijgen om mijn balans terug te vinden. Accupunctuur laat mijn teveel aan Yin afvloeien, Chinese kruiden zullen zo samengesteld worden om tegelijkertijd mijn Yang gedeelte te gaan opkrikken. Ik zou dit (ideaal gezien) moeten combineren met meer actievere vormen van lichaamsbeweging samen met het eten van opwarmend voedsel. Eventueel kan ik ook mijn leefruimtes meer Yang maken door gebruik te maken van bepaalde kleuren, texturen enz.

9780521165136Er is uiteraard veel meer over Yinjang te vertellen dan wat ik in deze post uitleg. De bedoeling is je hier aan te zetten even verder te denken dan wat wij standaard ingelepeld worden. Heb je interesse om je hierin te verdiepen dan zou ik het boek van Wang zeker aanraden. Het is geen gemakkelijk boek om te lezen maar wel de moeite waard.

Yinyang, The way of Heaven and Earth in Chines Thought and culture.
Auteur: Prof. Robin R. Wang
Uitgevery: Cambridge University Press
ISBN: 978-0-521-16513-6
Boek is vlot te vinden via Amazon, Bookdepository of Bol

Ik heb geprobeerd deze post zo helder mogelijk te formuleren maar heb eigenlijk geen idee of de boodschap begrijpbaar was of eigenlijk maar Chinees is :-).
Laat je mij wat feedback?

Groetjes,
Nini

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: