Trigram Kan – Water

Trigram WaterWe schuiven weer een trigram op en komen toe bij Kan, het onpeilbare water. Het wordt voorgesteld door een sterke yang-lijn in het midden, ingesloten door twee yin-lijnen. Als je goed naar het trigram rechts kijkt dan lijkt het wel of  Yang-water stroomt tussen Yin-oevers. Dit toont onmiddelijk aan dat water nood heeft aan grenzen en deze ook opzoekt.

Water wordt historisch gezien geassocieerd met gevaar. Chinezen zijn altijd eerder landmensen dan zeeratten geweest. Sommige rivieren in China zijn bekend voor hun verraderlijke stromingen. Ook kan je vanaf de berm niet altijd inschatten hoe diep het water is. Dit heeft tot gevolg dat Kan wordt geassocieerd met het onpeilbare, de afgrond, mysteries, onvoorspelbaar, gevaar…

Water vloeit steeds van het hoogste naar het laagste punt. Als Kan tevoorschijn komt dan weet je dat je de rit zal moeten uitzitten tot je het laagste punt hebt bereikt. Daarna zal je wel weer uit dit dieptepunt omhoog kunnen klimmen. Dit is eigen aan het Yinyang principe. Een situatie zal steeds omslaan in zijn tegengestelde als het zijn meest extreme punt heeft bereikt. Zoals ze in het Engels zeggen: ‘what comes up, must go down‘. Voordeel van Kan is dat zijn inwerktijd van kortere duur is.

trigram-kan-waterNatuurlijk is iets nooit 100% positief of negatief. Water zal ongeacht de hindernissen steeds verder lopen, steeds een uitweg vinden. Hierdoor blijft water trouw aan Zichzelf. Om je hiervan een voorbeeld te geven: Water dat je kookt vormt stoom, als stoom een koud oppervlak aanraakt vormt het opnieuw water.

Water kan tot slot ook ons onderbewuste voorstellen.

Kernwoorden

  • Afgrond, mysteries, onvoorspelbaarheid, flexibiliteit, het dieptepunt opzoeken
  • Bewegingszin: beneden
  • Familie: 2de zoon
  • Dier: Varken
  • Kleur: donker blauw
  • Te veel Kan: verdriet, donker, buitenstaander
  • Element: water
  • Windrichting: noorden
  • Tijdstip van de dag: 22:30 tot 01:30
Advertenties

2 gedachten over “Trigram Kan – Water

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: