Wat is Tao Te Ching (道德經)?

Vandaag een blogpost over het boek van Lao Tzu, de Tao Te Ching (道德經). Vanaf het moment dat je in aanraking komt met Yijing en/of Chinese spiritualiteit kan je dit boek eigenlijk niet meer omzeilen. In deze post wil ik je kennis laten maken met dit belangrijk geschrift binnen het Taoïsme.

Eerst wil ik kort een woordje uitleg geven over de uitspraak. Een vaak voorkomende fout in het Westen is dat wij de T ook als T uit te spreken. In het chinees wordt een T (geschreven in Pinyin, standaardmandarijn in westerse lettertekens) echter uitgesproken als een D. Het is pas als de T gevolgd wordt door een afkappingsteken (T’) dat de letter ook daadwerkelijk als T wordt uitgesproken. De titel van het boek moet je dan ook lezen als de Dao De Jing. Zelfde geldt trouwens met de Tai Chi, wordt als Dai Chi uitgesproken.

Wie was Lao Tzu?

Lao Tzu of Laozi was een Chinese filosoof die leefde ongeveer 6de eeuw voor Christus in de periode van de Zhou-dynastie. Zijn naam betekent Oude (Lao) Wijze (Zi). Hij zou volgens veel bronnen aan de basis liggen van het Taoïsme. Sommigen beweren dat hij een tijdgenoot was van Confucius en dat zij elkaar kenden.

Hij is auteur van de Tao Te Ching,  een verzameling van 81 korte Chinese teksten over hoe de wereld in elkaar zit. Centraal in het boek staan het volgen van de Dao 道 (de weg) en Wu Wei 无为(het nietsdoen, het meegaan met de loop der dingen).

Tao Te Ching

Laten we eerst even de titel ontleden:
– 道 dào wordt doorgaans vertaald door ‘de Weg’
– 德 dé betekent ‘de Deugd’
– 經 jīng staat voor tekst of boek
Zet alles samen en je bekomt het volgende: ‘Het Boek van de Weg en de Deugd‘.

Zoals reeds gezegd is het een bundel van 81 teksten dat na jarenlange mondelinge overlevering werd opgetekend rond 300 voor Christus. Het gaat over de Tao, de Weg maar deze vertaling is té beperkend. De Tao kan eigenlijk niet echt beschreven worden, want geen enkele beschrijving kan Tao volledig omvatten. Het is het oerprincipe waaruit alles is ontstaan: YinJang, Hemel en Aarde,…

In de eerste vers van de Tao Te Ching staat:
Het Tao dat genoemd wordt, is niet het eeuwige Tao,want de namen die wij noemen, zijn geen eeuwige namen.Hemel en Aarde zijn naamloos geboren;noemen is enkel de moeder der dingen.Wie geen verlangens koestert, aanschouwt hun mysterie;wie wel verlangens koestert, aanschouwt hun gedaante.De twee zijn in wezen hetzelfde;pas dan krijgen ze elk een eigen naam.We zouden beide een mysterie kunnen noemenen nog geheimzinniger is de poort aller mysteriën.
 De Tao Te Tjing van Lao-Tse, vertaling John Willemsens, 1990/1999

Vers 4:
De Tao is zoals een waterput, het wordt gebruikt maar nooit opgebruikt.
Het is als een eeuwige leegte gevuld met een oneindig aantal mogelijkheden.
Het is verborgen en tegelijk altijd aanwezig.
Je weet niet hoe het ontstaan is.
Het is ouder dan God.
Eigen vertaling van de Engelse versie op http://academic.brooklyn.cuny.edu/core9/phalsall/texts/taote-v3.html

Dit boek is over de decennia ongelofelijk veel vertaald geweest. Niet alle vertalingen lijken op elkaar en dit ligt geheel aan het feit dat Chinese karakters vaak verschillende betekenissen hebben. Dit geldt ook voor de Yijing bijvoorbeeld. In de Yijing komen karakters voor die nergens anders voorkomen. Het is dus vaak een stuk gissen  wat de auteur ervan aanvankelijk mee bedoelde.

Dit prachtig filosofisch boek vol levenswijsheid is echt een aanrader. Ook als je niet direct interesse hebt in Yijing. Als je graag met Yijing bezig bent dan is het zeker en vast een Must-read. Je zal de filosofie, die ook aan de basis ligt van de Yijing, leren kennen waardoor ook je begrip van de Yijing zal verbeteren.

Uiteraard zijn er verschillende vertalingen te vinden van dit boek zowel in het Nederlands als in het Engels. Recent heb ik ook een leuke app gevonden van Brian Browne Walker waarin zijn vertaling van de teksten is opgenomen. De app heeft een leuke layout en is erg handig in gebruik. Je kan ook gemakkelijk teksten door mailen rechtstreeks van uit de app.

Je kan gratis een trial downloaden met enkele hoofdstukken. Indien je de volledige versie wilt zal je er net geen 5eur voor moeten neertellen. Volgens mij zijn prijs zeker waard. Klik op onderstaande app-button om meer informatie.

Ik hoop dat je de post leuk vond en dat ik je nieuwsgierigheid voor dit boek heb kunnen aanwakkeren. 🙂

Groetjes,
4ginie

App button
Apple
App button
Android

Deze blogpost werd bijgewerkt 26/03/2015 nav van de interessante replies op deze post (zie onderaan). Het paragraafje met een vergelijking met het boeddhisme werd verwijderd.
Groetjes,
Nini

Advertenties

6 gedachten over “Wat is Tao Te Ching (道德經)?

Voeg uw reactie toe

 1. Hallo,

  Mooie en interessante blog. 🙂
  Ik heb een lange zoektocht achter de rug om mijn gepaste pad te vinden. Daarbij heb ik kennis gemaakt met verschillende oosterse religies en filosofieën. Onder andere de Tao en het boeddhisme. Het is me nog steeds niet duidelijk waar die twee van elkaar te scheiden zijn. Het enige verschil dat ik zie is dat het boeddhisme een stap verder gaat. Daarom vind ik dat je tot een rare conclusie komt door te stellen dat de Tao niet probeert te ontsnappen aan het lijden en karma. De Tao onderwijst namelijk harmonie waardoor het lijden verzacht wordt. De Tao onderwijst het niet-doen, waardoor karma een halt toe geroepen wordt. De Tao is een weg die het leven draaglijker en liefdevoller maakt, net zoals het boeddhisme. Een weg die het lijden verzacht en in het beste geval weg neemt.
  Op een van de citaten op jouw blog staat zelfs een uitspraak uit de Tao die zegt: “om het lijden uit de wereld te helpen, moet je alle duisternis uit jezelf weghalen”. Dit is toch weer een verwijzing naar harmonie (dus zonder lijden)?
  Er bestaan veel misverstanden i.v.m. het boeddhisme wat betreft lijden en karma. En zeker wat de “goden” betreft. Net als bij de Tao gaat het in het boeddhisme om transformatie, dus niet om het lijden te ontvluchten. Toch volgens mijn visie. 😉

  Vriendelijke groet

  1. Hallo,
   Leuk dat je mijn blog bezoekt en de moeite neemt om een reactie na te laten.
   Het is inderdaad soms moeilijk om uit ons (Westers) oogpunt Oosterse filosofieën te bestuderen.
   De blogpost op zich is al van enige tijd geleden. Ik was, zoals nu steeds het geval, aan het begin van mijn leerproces. Het kan dus best zijn dat er hier en daar eens fouten insluipen.
   Dit gezegd zijnde blijf ik erbij dat er een verschil in visie is tussen het boeddhisme en het taoïsme. (een interessante forumtopic over deze discussie kan je hier vinden: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100725092220AA7fhVN)
   Als ik mij niet vergis (mijn kennis boeddhisme is echt passief) moet je in het boeddhisme proberen zo goed mogelijk te leven volgens de 8 richtlijnen van buddha om te kunnen toegang verkrijgen tot het Nirvana. Doe je dit niet dan bouw je karma op en incarneer je in bijvoorbeeld een dier ofzo. (Verbeter me gerust als ik het mis heb).
   Taoïsme kent eerst en vooral geen begrip vergelijkbaar met karma. Er wordt nergens in de geschriften vermelding gemaakt van zo een (gelijkaardig) begrip. Lao Tzu had een hekel aan regels en overheid, in taoïsme zijn er geen regels behalve het volgen van je eigen Tao.
   Er is geen goed of slecht pad in Taoïsme, er is alleen jouw eigen Tao. Zoveel mensen op de wereld, zoveel verschillende Tao’s. De ene vult zijn Tao al positiever in dan de andere, en toch zijn het allemaal Tao’s.
   Volgens het taoïsme verlaat je ook nooit de Tao, je wordt geboren, leeft en sterft terwijl je steeds in de Tao bent. Boeddhisme gaat op zoek om terug te gaan naar het Nirvana. Taoisten niet, ze zijn er al.
   Chineese cultuur is inderdaad een serieuze mix van boeddhisme, taoïsme en confucionaisme. Het onderscheid maken is eigenlijk niet echt meer mogelijk. Zelfs binnen het Taoisme heb je nogmaals ontelbare varrianten.
   Wat belangrijk is, denk ik, is je eigen Tao te volgen, hoe je die ook invult. En hierbij trouw te blijven aan jezelf. En hierbij de invulling van andere Tao’s te respecteren als zijnde even volwaardig als de jouwe. Hoe de andere ook kiest van dit in te vullen.
   Groetjes,
   Nini

   1. Hey Nini,

    Bedankt voor jouw eerlijke antwoord !
    Spijtig dat je vertrouwen stelt in zo’n internetdiscussie, want de meeste mensen hebben oppervlakkige noties van bepaalde zaken en gaan ervan uit dat dit juist is.
    Het 8 voudige pad is een van de vele boeddhistische paden. Het is vooral opgesteld voor leken. (niet iedereen gaat even diep in zijn beoefening) Je hoeft dit pad niet te volgen om verlichting te bereiken, het kan wel helpen. Als je dit pad niet volgt bouw je ook niet automatisch karma op of word je niet in een lagere vorm herboren. Dat zijn van die misvattingen waar ik naar verwijs.
    Inderdaad, karma is een boeddhistische term die niet in de Tao voorkomt. Maar dat betekent niet dat die wet er niet in voor komt. Waarom leert de Tao het “niet-doen”? Dat is niet zomaar, er zit een reden achter.
    Voila, wederom overeenkomsten. In het boeddhisme zijn er ook verschillende paden, voor elk type mens. En wie zegt dat je in het boeddhisme regeltjes moet volgen? Weer een misvatting. 🙂 Die regeltjes zijn hulpmiddeltjes, maar zijn niet bindend. En er hangen zeker geen “straffen” aan vast. 🙂
    Dat standpunt van op zoek gaan naar Nirvana is niet zo eenvoudig. Volgens de Boeddha is iedereen er al. Alleen beseffen we het nog niet. Je moet het eerst ontdekken voor je het beseft. Dus gaat men op zoek naar iets dat er al is, maar waarvan men nog niet bewust is. Volgens mij ligt daar ook het geheim van de Tao, de betekenis van “Tao” zelf. Het is dan ook verkeerd te denken dat men niets hoeft te doen, aangezien men er al is. Het is dan ook verkeerd om bijvoorbeeld als moordenaar te denken dat men gewoon mag blijven moorden. (extreem voorbeeld 🙂 )
    Natuurlijk moet elk zijn weg volgen. Ik probeer niemand te overtuigen een andere weg te volgen. En ik zeg niet dat een andere weg minderwaardig is. Ik duid enkel misvattingen aan die mensen op een dwaalspoor kunnen zetten. Meer niet.

    Vriendelijke groet

   2. Hallo,
    Bedankt voor je reply.
    Eerst en vooral stel ik mijn vertrouwen niet enkel op internetdiscussies. Je komt vermelde verschillen gewoon overal tegen. Vind het alvast heel interessant om je idee over boeddhisme te lezen. Als je het zo bekijkt lijken de verschillen inderdaad minder dan ik dacht of dat anderen laten uitschijnen. Ga dit toch proberen verder uit te spitten.
    Het is spijtig dat er zoveel misvattingen bestaan over zo mooie dingen, vind je niet?
    Ik heb geen toegang tot scholing in taoïsme en ik moet het dus doen met wat er aan literatuur beschikbaar is.
    Zal nooit een echte taoïst kunnen worden maar dat vind ik niet zo erg.
    Mijn doel, oa met deze blog, is mijn liefde voor de oude Chinese cultuur, filosofie en divinatievormen te delen. En hopelijk zo meer mensen aan te zetten een kijkje te nemen in deze boeiende wereld. Het is voor mij nog te veel miskend.
    Ik weet hierbij dat ik deze cultuur nooit ten volle zal kunnen doorgronden omdat ik gewoon op de verkeerde kant van de aarbol ben geboren.
    Maar ik maak het wel goed door een pak enthousiasme en leergierigheid voor de dag te leggen. 🙂 Ik probeer zoveel mogelijk facetten van deze kleurrijke cultuur mee te pikken (met wel een zwaartepunt op I-Ching) om deze daarna zo goed mogelijk te integreren in mijn dagelijks leven.
    Vind het super dat je de moeite neemt om hierop te replyen.
    Het is voor mij leuk om gedachten te kunnen wisselen met iemand die wat meer km’tjes op de teller van deze zoektocht heeft staan. 🙂
    Groeten,
    Nini

 2. Hey Nini,

  Uitspitten kan zeker geen kwaad. 🙂 Het kan enkel je groei maar ten goede komen.
  Ja, heel spijtig dat men zo mooie dingen in verval brengt. Daarom moeten we met een open geest alles onderzoeken en niet zomaar aannemen. Zo vinden we de zuivere betekenis.

  Het gaat niet zozeer om een taoïst of zoiets te worden, maar om je pad en waarheid omtrent jezelf te vinden. Je hoeft nergens in te passen qua benaming.

  Ik vind het mooi dat je die wonderlijke oosterse cultuur met iedereen wil delen. Enthousiasme en leergierigheid heb je zeker en dat maakt dat je de juiste instelling hebt om de leer (of leren) te doorgronden. Als je verder onderzoekt, studeert en het in de praktijk brengt kan je versteld staan van hoever je kan geraken, ook al woon je aan de “verkeerde” kant van de wereld. 😉

  Ik vind het ook leuk om met mensen met een open geest te communiceren. 🙂

  Vriendelijke groet

  1. Hallo,

   “Het gaat niet zozeer om een taoïst of zoiets te worden, maar om je pad en waarheid omtrent jezelf te vinden. Je hoeft nergens in te passen qua benaming.”

   Dit is echt mooi gezegd en sluit mij hierbij ook volledig aan.
   Ik heb een edit van mijn blogpost gedaan en heb het stukje betreffende het boeddhisme verwijderd.
   Alvast hartelijk dank voor je input.
   Groeten,
   Virginie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: