Boekentip: Starten met I-Ching

Hopelijk kunnen jullie allemaal een beetje verkoeling opzoeken? Wij zijn hier met zijn allen na het eten naar binnen gevlucht. Ondanks dat ik toch best tegen wat warmte kan, werd het ook mij een beetje te veel. Het is echt zo een dagje om veel stil te zitten met een fris drankje boordevol ijsblokjes bij  de hand :-). Tijd om een goed boek boven te halen en eens goed te relaxen. Daarom vandaag een post over boeken. 🙂

Ik wil jullie graag 3 boeken voorstellen waarvan ik zelf vind dat je ze nodig hebt als je start met I-Ching. Ideaal is uiteraard een cursus volgen maar die zijn, spijtig genoeg, niet dik bezaaid. Met de boeken uit deze topic zal je zeker een goede basis opbouwen om verder te kunnen werken. Dit is de zo goed als onomzeilbare vertaling van Wilhelm gecombineerd met I-Tjing in theorie en praktijk en De I-Tjing stap voor stap van Harmen Mesker.

I-Tjing, Het boek der Veranderingen Richard Wilhelm
I-Tjing, Het boek der Veranderingen
Richard Wilhelm

Eerst en vooral moet je over een deftige vertaling van de I-Ching zelf beschikken. Als je eens rond kijkt op internet of in een alternatieve boekenhandel zal ja al snel vallen op een vertaling van Richard Wilhelm of Stephen Karcher. Deze van Wilhelm wordt in het Westen algemeen aanvaardt als een goede vertaling. Tot nu toe verwijzen de meeste boeken, website, fora,… die ik heb gelezen ook wel regelmatig naar dit boek.

De Kleine I-Tjing Richard Wilhelm
De Kleine I-Tjing
Richard Wilhelm

Er bestaan 2 versies, namelijk het grote zwarte I-Tjing, Het boek der Veranderingen en de rode De kleine I-tjing. Om zuiver de I-Tjing te consulteren heb je meer of genoeg met het kleine rode boekje. Daarin bevindt zich de vertaling van het Oordeel, het Beeld en de Veranderende lijnen samen met de commentaar van Wilhelm. Het omvat in feite het volledige deel 1 van het zwarte boek.

Als je van plan bent de I-Ching grondig te bestuderen dan zou ik je aanraden de grote zwarte versie te kopen. Deze omvat namelijk ook de vertaling van de 10 Vleugels. Dit zijn oude teksten/commentaren over de I-Ching waarnaar vaak verwezen wordt. In deze teksten kan je veel bijkomende informatie terug vinden zoals bespreking en structuur van de tekens, bespreking van de trigrammen,…

Vleugel 1 & 2 Tw’an Tsjwan: commentaar op de beslissing, gaat over de innerlijke organisatie van de I-Ching.
Vleugel 3 & 4 Siang Tsjwan: commentaar op de Beelden

De I-tjing stap voor stap. Harmen Mesker
De I-tjing stap voor stap.
Harmen Mesker

Vleugel 5 & 6 Ta Tsjwan: grote commentaar van Koning Wen en de Hertog van Tsjow
Vleugel 7 Wèn Jin: commentaar op de tekstwoorden
Vleugel 8 Sjwo Kwa: bespreking van de trigrammen
Vleugel 9 Sun Kwa: rangschikking van de tekens
Vleugel 10 Tsa Kwa: definitie hexagrammen

Kleine praktische opmerking, je hoeft geen gloednieuw exemplaar te kopen van deze vertaling. Je mag gerust ook een tweedehands exemplaar op de kop tikken. Het maakt ook compleet niet uit welke druk je van dit boek koopt. Het boek is namelijk nooit veranderd. Geen enkele letter of komma werd ooit gewijzigd.

I-Tjing in theorie en praktijk. Harmen Mesker
I-Tjing in theorie en praktijk.
Harmen Mesker

Spijtig genoeg wordt vaak enkel één van deze boeken gekocht en wordt er snel ondervonden dat je daar niet ver mee geraakt. De schrijfstijl is moeilijker omdat het niet zo een hedendaags taalgebruik is. Daarenboven zijn het de vertalingen van een oude Chinese tekst waarvan wij als westerling moeilijk de symboliek en tijdsgeest kunnen doorgronden. Het is dus belangrijk om of een cursus te volgen of een ondersteunend boek te kopen.

Net daarvoor raad ik jullie de boeken van Harmen Mesker aan: I-Tjing in theorie en praktijk (of De I-Tjing in ons leven) en De I-Tjing stap voor stap. Beide boeken hebben een duidelijke stap-voor-stap aanpak. De I-Tjing stap-voor-stap is een handige pocket waarin je een kort overzicht vindt van wat I-Ching is, hoe je het moet raadplegen, wat de trigrammen zijn, symboliek,… Het andere boek I-Tjing in theorie en praktijk is een uitgebreider werk waarin Harmen dieper ingaat over verschillende zaken die je moet weten om met de vertaling van Wilhelm te kunnen werken. Het is echt opgevat als een soort cursus. Het is perfect begrijpbaar zelfs voor een leek. 🙂

De I-tjing in ons leven. Harmen Mesker
De I-tjing in ons leven.
Harmen Mesker

Regelmatig wordt in beide boeken verwezen naar de Wilhelm met vermelding van de pagina waar je bijkomende info terugvindt. Heel handig.

Je zal zeker en vast gemerkt hebben dat er ik naast de I-Tjing in theorie en praktijk ook een tweede tweede titel heb vermeld namelijk De I-tjing in ons leven. Dat was de voorgaande editie van het boek. Deze kan je soms nog vinden op de tweedehandsmarkt. Beide boeken zijn redelijk gelijkaardig. Het nieuwe boek heeft enkele correcties tov van de voorgaande. Zo is bijvoorbeeld de westerse schrijfwijze van Chinese termen wat veranderd over de jaren. Zo werd vroeger hemel als Tj’ièn neergeschreven waar nu Qian gebruikelijk is. Zelf bezit ik de oude versie, gesigneerd door Harmen zelf :-).

De I-Tjing stap voor stap kan je gemakkelijk vinden via Bol.com en kost maar 6EUR. De I-Tjing in theorie en praktijk moet je via de site van Harmen zelf bestellen: http://www.yjcn.nl. Je kan kiezen voor de gebonden versie (22,50EUR) of een e-book (15EUR). Je kan ook een voorproefje uit het boek downloaden op volgende link: Voorproefje.

Weet jij nog interessante boeken? Laat het gerust weten in een reactie.

Veel leesplezier en tot binnenkort!

4ginie

 

Advertenties

Een gedachte over “Boekentip: Starten met I-Ching

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: