Review Osho Zen Tarot (deel 3)

Hallo iedereen,

Hierbij het 3e en laatste deel van de bespreking van het Osho Zen Tarot. We starten vandaag met een voorbeeldlegging die ik voor een vriendin heb gedaan. Ik heb hierbij een eenvoudge kruislegging gedaan op haar spirituele pad.

Voorbeeldlegging

Kaart 1: The Rebel – IV Grote ArcanaOsho legging
De kaart op deze plaats staat voor de vraag zelf. De persoon voor wie ik deze kaarten gelegd heb, is haar eigen weg aan het zoeken. Ze probeert de kettingen af te gooien en het licht van haar eigen fakkel te volgen. De lange wapperende haren staan voor haar vrijheid van denken. De grote arend staat voor kracht om haar eigen weg te volgen. De rebel is iemand die inziet dat een verandering start van binnenuit.

Kaart 2: Moment tot Moment – 2 van de Regenboogreeks
Deze kaart geeft de invloed van binnenuit weer. Je onbewuste invloed. Deze persoon probeert steeds meer in het hier en nu te leven. Als je van moment op moment leeft kom je vrij van verleden en toekomst waardoor je minder gefrustreerd geraakt.

Kaart 3: Stress – kaart 7 uit de Vuurreeks
Deze kaart staat voor invloeden van buitenuit. De invloeden die gekend zijn. En hier zie je dat deze persoon onder grote druk staat. Probeer zelf maar eens op een ballon te jongleren met brandende kaarsen, tegelijkertijd op een trompet te blazen. En dit terwijl een aapje op punt staat je ballon te doorprikken. Je zou voor minder stress hebben. De omgeving verwacht veel te veel van deze persoon en zij heeft dit veel te lang proberen waarmaken.

Kaart 4: Maturity – Aas van de Regenboogreeks
Op deze plaats geeft de kaart weer wat je nodig hebt. Deze figuur staat alleen, stil en toch alert. Zijn innerlijke wezen is gevuld met bloemen. De innerlijke bloei en compleetheid die hij voelt geeft hem een oneindige bewegingsvrijheid. Hij kan elke richting kiezen – binnen of buiten maakt geen verschil, want hij kan niet van buitenaf worden beïnvloed. De witte gloed om de figuur heen is zijn bescherming en zijn licht. Dankzij alle ervaringen in zijn leven heeft hij deze tijd van volmaaktheid bereikt. Deze persoon moet hier dus innerlijk verder groeien en onafhankelijk worden.

Kaart 5 : Politics – kaart 7 uit de Wolkenreeks
Hier staat de oplossing of nieuwe inzicht. Al die tijd heeft deze persoon teveel maskers moeten opzetten. Al deze maskers zijn niet het echte gezicht. Het is tijd om het ware gezicht te tonen.

In deze legging zit er één kaart uit de Grote Arcana en deze weegt zwaarder door. Dit stelt echt de fase voor waarin deze persoon zich bevindt. Ze moet nu alle maskers, stress, verwachtigen van anderen enz. naast zich zetten en haar eigen weg opgaan. Haar eigen gekozen pad volgen.

Uitgebreid voorbeeld van een kaart

Je kan een bespreking terugvinden van kaart 2 uit de regenboogreeks Moment tot Moment op volgende post: https://delotusvijver.wordpress.com/2012/12/29/moment-tot-moment/

Ik zal in de toekomst zeker nog enkele kaarten bespreken. Heb je een bepaalde kaart die je héél graag besproken zou willen zien? Laat het mij gerust weten.

Op de markt

Het Osho Zen dek wordt verkocht in een mooie doos waarin je naast de set kaarten ook een goed handboekje hebt. In het boekje heb je telkens rechts de uitleg van Ma Deva Padma zelf, langs de linkerkant staan door Ma Deva Padma zelf uitgekozen teksen van Osho die aansluiten met de kaart. Je vindt er telkens de verwijzing terug naar de betreffende boeken van Osho. Op het eind van het boekje vind je ook een samenvatting terug van de meest voorkomende symbolen in de kaarten.

Daarnaast bestaan er nog 2 boeken:

  1. Zen-tarot Handboek – OshoOsho zen tarot Handboek

Hierin vindt je per kaart teksten van Osho terug die meer achtergrond informatie geven over de kaart.

Dit is te lezen op bol.com

Het Osho Zen-tarot handboek biedt een uitgebreide introductie tot de hier-en-nu aanpak van zen. Deze aanpak voedt het inzicht dat het goed is bewust de uitdagingen van het dagelijks leven tegemoet te treden. En zo kan dan het inzicht ontstaan dat de toekomst een uitvloeisel is van ideeën, gebeurtenissen en houdingen nu.

  1. Coachen met de Osho Zen Tarot – drs Donna van der Steeg bij uitgeverij U2pi

Dit boek is geschreven voor therapeuten die het Osho Zen willen gebruiken. Ondanks dat het boek geschreven is vanuit het oogpunt de kaarten professioneel te gebruiken, vind ik deze een prefecte aanvulling bij het basisboekje ingesloten bij de kaarten.

Osho zen tarot coachen metDit is te lezen op bol.com
Donna van der Steeg is psychologe en laat zich daarnaast vooral inspireren door actieve meditatie. Ze werkt als docent ‘Psychologie en Coachen’, psychosociaal therapeut en tarot professional. Op diverse plaatsen in het land geeft ze cursussen en workshops. Dit boek gaat over het unieke van de Osho Zen Tarot als instrument voor zelfontwikkeling en het coachen van mensen. Informatie, inzicht en praktische suggesties worden gegeven voor het werken ermee.

Ik heb beide boeken hier liggen en ze zijn echt niet vergelijkbaar. Als ik toch één van beide zou moeten aanraden, dan zou het Coachen met de Osho Zen zijn omdat hij een schitterende aanvulling aan het basisboek is. Het ander boek geeft bijkomende teksten en is dus een verdieping van de visie van Osho en niet zozeer van de kaarten zelf.

Zoals in het begin vermeld. Het zou een uitgebreide post worden en dat is het dus ook geworden.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden.

Heb je nog vragen of wil je een reactie plaatsen, doe gerust.

Tot binnenkort,

Nini

Samenvatting in de posts vermelde websites rond Osho en de Osho Zen Tarot:

www.osho.nl

www.vrienden-van-osho.nl

http://www.osho.com

http://www.embraceart.com

https://delotusvijver.wordpress.com/2012/12/29/moment-tot-moment/

Misschien ook nog interessant:

www.zen.nl

http://www.ma-donna.nl (site van Donna van der Steeg)

Advertenties

Een gedachte over “Review Osho Zen Tarot (deel 3)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: