Review Osho Zen Tarot (deel 2)

Hallo iedereen,

Zoals beloofd het vervolg op voorgaande post rond de Osho Zen Tarot.

Waarvoor kan je Osho Zen gebruiken?

moment to momentZen is , zoals reeds gezegd, een levenstroming die probeert de mensen terug te brengen naar hun echte natuur.  Als we er even bij stilstaan moeten we toegeven dat ons leven nog ver van natuurlijk is.  Wij zijn ondertussen zodanig gewoon dat wij onze diepere emoties afschermen, dat het ‘normaal’ lijkt dit te doen. Maar dat is het absoluut niet! Wij forceren ons in een bestaan die in essentie niet het onze is,  waardoor dit vaak  uitmondt in innerlijke strijd, blokkades, psychische problemen enz.

De Osho Zen Tarot verschaft meer inzicht over je onbewuste manier van leven. Tegelijkertijd geeft het je aan welke veranderingen in je leven je moet doorvoeren, om meer in evenwicht en harmonie met jezelf te zijn.

Daarnaast, en dan vooral de kaarten van de grote arcana, kan je inzicht geven over jouw spiritueel pad. Het kan een hulp zijn om vooruit te geraken in je transformatieproces.

Het is hier vooral belangrijk om je ervoor open te stellen. Maar dit geldt uiteraard voor alle spirituele onderwerpen.

Betekenis van de kaarten

Het dek bestaat uit 22 kaarten in de Grote Arcana en 56 kaarten in de Kleine Arcana.  De Grote Arcana wordt onderverdeeld in 21 kaarten genummerd van 0 tot XXI met daarbij een 22ste kaart namelijk de Meesterkaart welke niet genummerd is. De 56 kaarten van de Kleine Arcana wordt onderverdeeld in vier reeksen: wolken – vuur – water – regenboog.

De Grote Arcana stelt de spirituele reis voor. Deze is voor iedereen verschillend en dus hoeven de kaarten ook niet in volgorde voor jou te verlopen.  De Meesterkaart staat voor de uiteindelijke overgang in een andere staat van Zijn. De Meester is een verlicht iemand die zichzelf perfect kent en in totale harmonie met zichzelf is.

Indien er in een legging een kaart van de Grote Arcana voorkomt dan weegt deze kaart sowieso meer door in de interpretatie dan de andere. Ongeacht op welke plaats deze kaart ligt.

Zoals reeds gezegd wordt de kleine Arcana onderverdeeld in 4 reeksen welke verder worden onderverdeeld in genummerde kaarten van Aas tot 10 en de hofkaarten (schildknaap, ridder, vrouw en heer). De gewone kaarten geven je informatie over jezelf in verschillende situaties. De hofkaarten zullen je vertellen hoe je in harmonie kunt komen met het element dat zij voorstellen.

De kaarten met het blauwe vakje onderaan stellen de waterreeks voor. Water staat voor emoties, hoofd en hart moeten in harmonie zijn.

De vuurreeks (rode vakje) staan voor actie en respons. Niet je reacties vanuit je verstand of emoties maar deze vanuit een eerste impuls.

Wolken (grijs vakje) staat voor het denken. Ons rationeel denken zorgt er vaak voor dat wij door een dikke mist heen moeten kijken en uiteindelijk niks kunnen zien. Je moet leren door de wolken heen kijken.

De regenboog (multicolor vakje) staat voor de materie en de praktische kant. Waarom een regenboog? De regenboog verbind de hemel met de aarde. In Zen heeft geen van beide voorrang op de ander, ze zijn beiden evenwaardig en even belangrijk. Ook hier moet een harmonie nagestreeft worden.

 

De vraagstelling

Het is belangrijk, en dit geldt voor elke legging die je doet, om een goede vraag op te stellen. Bij het Osho Zen moet je hierbij op enkele details letten:

  • Zorg dat je vragen concreet zijn. Een vraag zoals: “Hoe kom ik verder in mijn leven?”, is veel te vaag en daardoor zul je ook vage antwoorden krijgen. Je moet dus echt gaan specifiëren volgens levensgebied: werk, liefde, familie,…
  • Vragen in het “hier en nu”. De Osho Zen Tarot is opgesteld volgens het Zen-principe waarbij je je verleden en toekomst loslaat om voluit in het hier en nu te leven. Proberen een toekomstvoorspelling te doen met Osho Zen is dus onbegonnen werk. Wat je wel verkijgt is een inzicht in je situatie nu en hoe je best hierop inspeelt. Hierdoor zal je jezelf en je situatie verbeteren.
  • Hoe-vragen zijn ideaal om met Osho Zen te werken. Maar let op steeds specifiek te zijn.

(bron: Coachen met de Osho Zen Tarot – van der Steeg)

 Dit is het einde van deel 2, gezien de lengte heb ik besloten nog een 3e en laatste post te maken. Hierin geef ik een voorbeeld van een legging, alsook bespreek ik de beschikbare literatuur.

Groetjes,

Nini

Advertenties

Een gedachte over “Review Osho Zen Tarot (deel 2)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: