Review: Osho Zen Tarot (deel 1)

Hallo iedereen,

In één van mijn eerste posts heb ik een kaart besproken van de Osho Zen Tarot van Ma Deva Padma. Deze prachtige tarot zou ik héél graag uitgebreid aan jullie willen voorstellen Inner voicewant hij is ‘anders’. Hij is namelijk niet bedoeld om te voorspellen.

Maar waarvoor dient hij dan wel? Héél kort gezegd… om je bewuste en onderbewuste te ontrafelen. Juist dit  maakt het  dek zo interessant en eigenlijk onmisbaar. Deze kaarten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in jezelf en hoe je aan jezelf kunt werken. Hierbij wel één waarschuwing, deze kaarten kunnen soms confronterend overkomen. Ze zullen je namelijk ook vertellen wat je eigenlijk van jezelf niet geweten wilt hebben.

Omdat ik veel kwijt kan en wil over deze tarot zal deze review onderverdeeld worden in 3 posts. We starten vandaag alvast met een beetje achtergrond informatie.

Wie was Osho?

Voor de meesten onder jullie is Osho zeker geen onbekende. Bhagwan Sjree Rajneesh, later bekend onder zijn zen-naam Osho wordt vaak bestempeld als goeroe maar persoonlijk denk ik dat de term zen-mysticus hier beter tot zijn recht komt. Hij was de stichter van een grote internationale, spirituele beweging die volgelingen telt uit de hele wereld.

De boodschap van Osho is gebaseerd op diverse stromingen zoals het christendom, het taoisme en het bhoeddisme. Centraal staat de zoektocht naar zichzelf via meditatie, therapie en liefde. Osho heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de interesse in (Oosterse) spiritualiteit in het Westen. De invloed van Osho (zijn woorden, zijn ideeen) kom je nog steeds op heel veel plaatsen tegen. De Osho Zen Tarot, die gebaseerd is op uitspraken van Osho, is hiervan één van de meest tastbare erfenissen. Het is juist die erfenis dat ik graag met jullie zou willen delen.

(bron: tarotweb.nl)

Als je graag meer wil weet over Osho kan je alvast terecht op volgende sites: www.osho.nl, http://www.osho.com en www.vrienden-van-osho.nl . Hij heeft ook gedurende zijn leven meer of 700 boeken geschreven waarin je zeker je gading zal vinden.

Wie is Ma Deva Padma?

Zij is de illustrator van de kaarten van het dek. Er is niet zoveel terug te vinden over haar. Voor zover ik weet is ze jarenlang een volgeling geweest van Osho en heeft zij dan ook vaak in zijn directe aanwezigheid vertoefd. Naast het Osho Zen heeft zij bij haar terugkeer in Amerika haar opgebouwde kennis gekoppeld aan een liefde voor I-Tjing waarna zij de het Tao Orakel heeft uitgegeven. Deze laatste zal in een latere post ook zeker aan bod laten komen.

Je kan steeds haar website bezoeken: http://www.embraceart.com

Wat is Zen?

Het Japanse woord ‘zen’ is afgeleid van het Chinees woord ‘chan’. Chan is in het westen minder bekend omdat het vooral Japanse zenmeesters geweest zijn die  het westen onderwezen hebben.

Zen betekent letterlijk concentratie en dit is dan ook waarrond de volledige zenfilosofie is opgebouwd. Aandacht voor onze gedachten want door het beheersen van onze gedachten zijn wij in staat in volledige harmonie te leven met de wereld om ons heen.

Een van de grote sleutels om aan zen te doen is meditaite. Want zo kunnen we werken aan onze mentale gezondheid. Het doel hiervan? Beter in staat zijn te denken wat je wilt denken, doen wat je wilt doen en voelen wat jij wilt voelen.

Op volgende site vind je veel info terug over de zen-stroming: www.zen.nl

(bron: zen.nl)

Enkele Zen-basisprincipes gebruikt in het Osho Zen Tarot

Osho Zen 3 kaart

Zowel de afbeeldingen als de betekenis van de Osho Zen kaarten vertonen diepgaande kenmerken van Zen. Ze nodigen je uit, net als Zen, om naar het diepste van je kern te gaan en van daaruit te leven.

Eén van de uitgangspunten is om in het ‘hier en nu’ te leven. Niet alleen het huidige moment waarin je leeft ten volle beleven maar ook het verleden EN de toekomst loslaten.

Het vraagt je ook te leven met een positieve houding. Het leven is een geschenk!

Zen zet je aan om dingen realistisch te benaderen omdat verre doelen meestal niet haalbaar zijn en zo voor frustraties zorgen.

Het accent is hier op het “totaal’ worden en zijn. Het is een ontwikkelen naar een ‘hele’ mens waarin alle facetten van mensen aan bod mogen en kunnen komen.

Zoals te zien is op kaart XII New Vision van de Grote Arcana (zie afbeelding) gaan de meesten onder ons gebukt onder het leven. Onderaan de kaart zie je in het groengeel een kruipende mens die voortploetert. Maar iedereen heeft de kans om recht te gaan staan en een andere kijk op het leven te krijgen. Maar om ruimte te hebben voor iets nieuws moet je willen je oude visie achterlaten.

Kaart 8 van de regenbogen Ordinariness (zie afbeelding) legt het accent op eenvoudig leven van binnenuit. In onze steeds sneller evoluerende maatschappij zijn wij vaak zover afgedwaald van het natuurlijk leven dat we niet meer weten wat ‘gewoon zijn’ is.

Binnen de levensstroming Zen vertrouwt men erop dat het bestaan voor ons zorgt. En dit is juist wat kaart I Existence van de Grote Arcana ons wil tonen. Je ziet iemand op de kaart die geborgen is in het Bestaan waaruit zij deelmaakt. Ze heeft het volste vertouwen in het Bestaan. Zen benadrukt hoe belangrijk het is om intens en totaal te leven. Hoe meer diepgang je je leven geeft, hoe meer contact je hebt met het Bestaan.

Dit was deel 1 van de bespreking van Osho Zen. Tijdens de volgende post bespreek ik oa waarvoor je dit dek kan gebruiken, hoe het is opgebouwd enz.

Alvast tot dan,
Groetjes,

Nini

Advertenties

Een gedachte over “Review: Osho Zen Tarot (deel 1)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: