Moment tot moment

Hallo allemaal,

Het startschot is gegeven… na een testje met een quote, mijn allereerste echte post.
Het is wel nog even zoeken maar oefening baart kunst.

Ik zou deze blog willen inzetten met een kaart te bespreken van de Osho Zen tarot.
Dit zijn kaarten die ik vaak ter hand neem. Als geen ander geven ze de mentale gemoedstoestand weer waarmee iemand kampt. Soms kunnen ze zelfs héél confronterend zijn. Vaak weet je die dingen wel maar geef je het niet graag toe.

De kaarten lenen zich ook perfect voor meditatie. Je kan zelf een kaart kiezen, dat je op dat moment het meeste aanspreekt. Of je kan de kaarten laten beslissen waar jij je aandacht op moet vestigen. Een uitgebreidere bespreking van dit dek en zijn mogelijkheden volgt wat later.

De kaart die ik gekozen heb is kaart twee uit de regenboog:

Moment tot moment

moment to momentHet verleden bestaat niet meer en de toekomst is nog niet gekomen: ze bewegen zich allebei onnodig in een richting die niet bestaat. Het ene heeft ooit bestaan maar bestaat niet meer en het andere is nog niet eens begonnen te bestaan.

Het enige juiste dat een mens kan doen is van moment tot moment leven, zijn pijl op het ogenblik richten, altijd hier en nu zijn; waar hij ook is, zijn hele bewustzijn, zijn hele wezen, is betrokken bij de realiteit van hier en de realiteit van nu. Dat is de enige juiste richting. Alleen zo iemand kan de gouden poort binnengaan.

Het heden is de gouden poort. Hier-nu is de gouden poort. …En je kunt alleen in het heden zijn als je niet ambitieus bent – geen prestaties, geen verlangen naar macht, geld, aanzien of zelfs verlichting, want alle ambitie voert je de toekomst in. Alleen een niet-ambitieus mens kan in het heden blijven.

Iemand die in het heden wil leven moet niet denken, maar gewoon kijken en de poort binnengaan. De ervaring komt toch wel, maar ervaring kan niet van tevoren worden beraamd.
Osho The Great Zen Master Ta Hui Chapter 37

Eigen opmerkingen bij deze kaart
De Afbeelding:
De persoon op deze kaart stapt vol vertrouwen en in perfect evenwicht van steen tot steen. Rondom hem zie je het water kolken maar dat heeft absoluut geen effect op hem. Op de achtergrond zie je gebouwen, een stad. Maar de persoon op deze kaart staat hoger dan deze gebouwen en kan ze vanaf die plek overzien.

Deze kaart daagt je uit om in het hier en nu te leven. En alle gebeurtenissen uit het verleden los te laten. Durven op weg te gaan en je open te stellen voor wat komt. Wees flexibel bij elke stap je neemt. Als je struikelt of valt, maak je dan vooral geen zorgen. Sta gewoon op, sla het stof van je kleren en ga gewoon verder. Het leven is een grote oceaan waarin je kunt spelen.

Eigen interpretatie:
Deze kaart vertaalt, zoals ook de volledige Osho Zen, volledig de oosterse filosofie, waarin je eigenlijk in het heden leert leven zonder wensen, spijt, vooroordelen, enz. In volledige aanvaarding van het hier en nu. Het is pas dan dat je gelukkig kunt zijn.

Toegegeven, in onze westerse maatschappij is dat een haast onmogelijke klus. Maar ik denk dat je dit ook moet nuanceren. Je hoeft het niet zo extreem te stellen dat je letterlijk alles moet loslaten. Wij hebben ook nood aan dromen. Wat volgens mij wel juist is, is om minder zwaar te tillen aan dingen uit ons leven.  Wat voorbij is kan je toch niet meer veranderen. Het feit dat je verder piekert zal het verleden niet veranderen. Dromen hebben voor de toekomst mag uiteraard maar staar je daar niet blind op. Hang niet overdreven vast aan die dingen. Probeer flexibel in te gaan op wat er op je pad komt.. Hierdoor zal je veel gelukkiger en vooral veel lichter door het leven gaan.

Als het lukt om meer los te laten zal je ook een beetje afstand creëren met wat er rondom je gebeurt. Daardoor krijg je meer overzicht in de situatie en kan je er beter en op een neutralere manier inspelen.

Tot ziens,
Nini

Advertenties

Een gedachte over “Moment tot moment

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: